۰۹۳۰۲۴۹۶۳۸۹
در این مقاله (چه کسانی به گفتار درمانی احتیاج دارند؟) قصد داریم تا رایج ترین مشکلات گفتار و زبان را بررسی کرده و در صورت مشاهده این مشکلات شما به گفتار درمانی نیاز دارید. تا انتهای این مطلب با ما باشید.
برخی از کودکان زودرس دارای مشکلاتی در بلع و تغذیه هستند. چرا که یا قدرت مکیدنشان کم است یا الگوهای مکیدن ابتدایی و نارس دارند. این کودکان را می توان با استفاده از تمرینات دهانی و تحریکات حسی ویژه ای درمان کرد.
در روند رشد به دلایلی که اغلب مشخص هستند (ناتوانی در یادگیری، اختلالات طیف اتیسم، کم شنوایی و …) کودکان دچار تاخیر در رشد گفتار و زبان می شوند.
بارزترین ویژگی این کودکان توانایی های زبانی کمتر و ضعیف تر در مقایسه با هم سن و سال های خود است. البته باید توجه داشت که الگوی رشد گفتار و زبان در این کودکان طبیعی است و مشکل اصلی تنها تأخیر در رشد است.
به گونه ای که وضوح گفتار کم می شود و دیگران به سختی متوجه صحبت های این کودکان می شوند. لازم به ذکر است که خانواده های این کودکان نباید ملاک وضوح گفتار کودک را خودشان قرار بدهند. بلکه ملاک شخصی است که تا حالا گفتار کودک را نشنیده باشد. زیرا خانواده ها به گفتار کودک عادت کرده اند و به راحتی می فهمند او چه می گوید.
برخی از کودکان منزوی اند و از لحاظ برقراری ارتباط با هم سن و سالان خود یا بزرگسالان دچار مشکل هستند. این مشکلات اگر منشأ روانی نداشته باشند گفتار درمانگران می توانند این کودکان را درمان کنند.
بیشتر بدانید: با گفتار درمانی بهتر آشنا شوید
این موارد شامل اختلال در خواندن و نوشتن و حساب و ریاضی هستند. که اغلب خود را در سال های اولیه مدرسه با ضعف در عملکرد تحصیلی نشان می دهند.
عملکرد تحصیلی پایین می تواند دلایل زیادی داشته باشد که گفتار درمان گر با کمک تیم درمانی نقش بسزایی در درمان این گونه موارد دارد.
لکنت یکی دیگر از مشکلات گفتار و زبان است که می تواند دلایل متعددی داشته باشد (رشدی، عصب زاد، روان زاد و…). لکنت در کودکان در اکثر موارد رشدی است. یعنی در سال های اولیه زندگی (۳-۴) بیشتر خود را نشان می دهد.
اما در بزرگسالان به دلایل آسیب به مغز یا ضربات روحی و روانی شدید ایجاد می شود. یا می تواند یکی از نشانه های همراه با برخی بیماری های روانی باشد.
در برخی موارد کودکان نوجوانان و یا بزرگسالانی به دنبال عمل جراحی حنجره و یا هر نوع جراحی دیگر در ناحیه سر و گردن، استفاده بیش از حد از صدا (مانند معلم ها، خواننده ها، مداحان و یا ورزشکاران) دچار مشکلاتی در کیفیت صوتی می شوند. گفتار درمانگران با ارائه توصیه ها و نیز تمرینات و مانورهای درمانی می توانند در رفع این مشکلات تا حد بسیار زیادی کمک کنند.
بزرگسالانی که به دنبال آسیب به مغز و یا اعصاب مرکزی (به دلیل تصادف، ضربه مکانیکی به سر، سکته مغزی و جراحی های سیستم عصبی مرکزی) دچار مشکلاتی در بلع و تغذیه (گفتار و زیان) می شوند. این افراد به میزان بسیار بالایی در معرض خفگی و انواع عفونت های دستگاه تنفسی (ریه ها) و خطرات کم آبی و سوء تغذیه قرار می گیرند.